KIvien loistetta

KIvien loistetta

maanantai 6. kesäkuuta 2016

EKAT FILIGRAANITYÖT


Saimme keväällä tehtäväksemme harjoitella filigraania. Yhtä minun ihailemaani työstömuotoa jolloin koru on herkkä mutta silti voimakas.

Homma lähti liikkeelle jälleen muutamien tuntien opastuksella. Sen jälkeen työ piti tehdä rintakoruna. No eihän tämä passannut tietenkään kaikille joten lopulta saimme vapaan valinnan.

Aivoni taisi silti jumittua tuhon rintakoruun. En ole aikaisemmin sellaista tehnyt. Jotenkin en saanut filigraania silmiini sormuksena enkä muunakaan koruna joten rintakoru siitä tulisi.

Tässä vähän wikipediaa filigraanista.
Filigraani Wikipedia

Meidän Kultaseppäalan wiki-sivusto kertoo filigraanista seuraavaa:

Filigraani on kultasepäntekniikka, jossa ohuita metallilankoja juotetaan metalliin. Metallilankoja voidaan myös kiinnittää kehykseen jolloin tulos on pitsimäinen. Tekniikkaa käytettiin jo Troijassa 2000 eaa. Filigraani muistuttaa pitsiä (lat. filum = lanka ja lat. granum = jyvä, helmi). Monet myynnissä olevat filigraanikorut tai filigraanilla koristellut korut ovat valamalla tehtyjä kopioita.Oma suunnittelutyöni lähti käyntiin piirroksella.Siitä sitten kuvan kopioiminen hopealevyyn. Hopealevyn paksuun n. 1mm.


Tässä jo osa filigraanilangasta on löytänyt paikkansa. 


Työ kävi rikkihapossa usein, juotosten välissä.

Lopullinen työ valmis.
Monesti langat sulivat kun juotti toista lankaa. Tämä yleisin ongelma luullakseni.


Mutta tästä on hyvä jatkaa.


Kun ensimmäinen kokeilu oli valmis niin teki mieli kokeilla tätä juttua vielä toiseen korumalliin, sormukseen.


Sormuksen reunukset lähtivät työstöön.
Tässä vaiheessa jo filigraanilankaa on lähes kaikkialla ja väliin olen laittanut vähän paksummalla hopealla tukijuttuja.Sormuksen saaminen pyöreäksi oli ongelmallista. Sitä ei voinut takoa kuten normaali sormusta vaan se piti saada väännettyä pyöreäksi.

Vähän käytin sormuspumppua ja sen sitten näkee filigraanilangoista :-(

Valmis sormus. 

Kivenä on 5mm:n zirkoni.


Ei kommentteja: