KIvien loistetta

KIvien loistetta

keskiviikko 30. syyskuuta 2015

NÄYTTÖTYÖ NRO 1Hiljaiselon jälkeen on vihdoinkin hienoa saada ilmoitella itsestään.

Olemme aloitelleet raeistutusta tai oikeastaan harjoittelemaan miten rakeet ja tausta tehdään jotta kivi on kauniisti niiden avulla kiinni.  Tämä on vielä aluillaan ja siitä tuonnempana.


Tämän näyttötyön piti olla koru, jossa on kivi-istutus, juotoksia ja riipuslenkki. Tämä lyhykäisyydessään.

Itselläni oli viime vuonna toiselta oppilaalta ostettu iso Jaspis-kvi jonka päätin käyttää tähän. Kivi on todella iso, lähes 4 cm pituinen joka antoi itselleni runsaasti haastetta ja ilmeisesti myyjällekin koska hänkään ei osannut missään sitä käyttää.


Seuraava asia oli miten käyttää kivi taitojeni mukaisesti. Olihan kivi iso, joten korukaan ei voinut olla pieni sekä siro.  

Iltaisin istuin kynän sekä lehtiön kanssa miettien erilaisia vaihtoehtoja, mikään ei tuntunut hyvältä. Mikäli oli hyvä, taidot eivät olisi siihen riittäneet.  Oikeaa synnytystuskaa tämän osalta.

Tässä vaiheessa on jo tehty pohjarengas että rengas kiveä varten sekä osa sakaroista juotettu kiinni.
Huomioi, joka toinen sakara on kiinni ylempänä, joka toinen pohjalevyn tasolla.

Juuri tuo pohjalevyn tasolla olevat sakarat olivat ongelmana, siis aivan järkyttävän suurena ongelmana. Tämän takia työ jonka piti kestää noin viikko tulikin kestämään lähes kuukauden. No osa oli muita tehtäviä päivien aikana ja osa sairastettu flunssa ja osa erilaisten ohjeiden ristiriitaa,

Todella lähikuva siitä miten alasakara juotetaan. Palojen koko noin, 0,5mm tai jopa vähemmän, paksuus 0,3mm.


Yritin välillä juottaa 3 sakaraa yhtäaikaa. Juotoksen jälkeen kylmään veteen.Juottamisen jälkeen koru ei ollut ihan kaunotar. Juotosten välissä piti hapottaa

Kivirinkulan ympärille tulevan koristerinkulan juottaminen

Sakarat osoittautuivat täydelliseksi murheenkryyneiksi. Siis ne eivät pysyneet mitenkään juotettuna, siis alimmaiset. Näiden kanssa takkuilin ja takkuilin, revin hiuksia, sahasin uusia sakaroita pilalle menneiden tilalle jne.  Aikaa kului, hiukset vähenivät ja ryvin pohjamudissa.

Jossain vaiheessa sain opetusta että laitappa kylmäpastaa. Huom riipuslenkki oli jo kiinni ja opettajalla oli pelko ettei se nyt lähde irti juottaessa.

Kunnon juotos onnistuu vain kun koko "objekti" eli esine lämmitetään tasaisesti yhtä lämpimäksi kauttaaltaan vaikka juotetaankin vain pientä osaa. Myös alustan pitää olla kuuma. Muuten... saamme aikaa kylmäjuotoksia.

No noita kylmäjuotoksia taisi tulla reippaammin koska sakarat eivät pysyneet.  No pastan kanssa oli oma ongelmansa, sen puhdistaminen. Siihen hupeni 2 päivää...voi kiesus !!Lopulta 2 viikon töpeksimisen jälkeen sain ohjeen mennä kunnon polttimon ääreen. Pelko, koko koru sulaa mutta...opinkin juottamisen jalon taidon joltain osalta enemmän. Onnistu, paitsi yksi sakara temppuili kunnolla.Huh, tuo ois nyt tossa, enää kivi kiinni. Kaikki voi vielä mennä metikköön.


Ihanaa, kivi on kiinni. Työ muovimassassa kiinni ja irroittaminen olikin oma juttunsa:  sakara irti -vaara.


VALMIS  - JES 


...ja virheistä on opittu - ainakin jotain.Ei kommentteja: