KIvien loistetta

KIvien loistetta

torstai 19. marraskuuta 2015

TILLANDER OY AB SEKÄ SIROKORU OY - EXCURSIOMATKA NRO 2


Tänään teimme excursiomatkan nro 2.  Suuntana nyt Turku sekä Kaarina, kohteina Tillander Oy Ab sekä Sirokoru Oy.

Meitä lähti tällä kertaa liikkeelle pienempi porukka, mutta sitäkin innokkaampi. Halusimme kovasti nähdä miten Tillander Oy Ab eroaa Kalevalan Koru Oy:stä, missä kävinne muutamia viikkoja sitten?  Miten kultasepät hoitavat korut ja millainen miljöö Turussa sijaitsi?

Tästä blogista taisi tulla enemmänkin esitys yrityksistä kuin tehty yrityskäynti.
Sitä innostuu joskus :-)


Tillanderissa valitettavasti en voinut tai en edes kysynyt valokuvien ottamista, joten joudun nyt käyttämään nettikuvia sekä netistä löytämääni hyvää blogia, jonne tästä on linkki alla.

http://kaisanmukana.blogspot.fi/2013/07/timantteja-konepajasta.html


Itse Tillander-nimi herättää monessa erilaisia fiiliksiä, kunnioitusta tai mennyttä romantiikkaa sillä Suomessa on 4 Tillander-nimeä kantavaa yritystä.

Vähän historiaa josta tuli lähes tutkielma mutta ihmeesti aihe innosti tutkimaan historian havinaa versus nykypäivää.Vuonna 1860 uuttera kisälli Alexander Edward Tillander suoritti kultaseppämestarin tutkinnon vain 23-vuotiaana ja perusti oman pienen verstaan Pietariin.
Vuonna 1868 Alexanderin määrätietoisesti kasvattama liike sai myös ulkopuolisen rahoittajan ja sen nimeksi tuli A. Tillander & Co.


Vuonna 1870 Alexander Tillander lunasti liikkeen omistuksen takaisin itselleen ja siirsi sen uusiin tiloihin Pietarissa.

Osaavan huushollerskan Alexander sai nuoresta Mathilda Ingmanista, joka niinikään oli laittautunut kotimaasta Pietariin onneaan etsimään. 1870-luvun alussa "gubben" Alexanderilla oli jo hallussaan edustavat tilat ja töissä neljä kisälliä. Pariskunnalle syntyi potra poika; Alexander Theodor Tillander - naimisiin mentiin kun ehdittiin.


Liiketoiminta jatkoi kasvua seuraavina vuosina ja toiminta myös kansainvälistyi.  Elämässä oli vakaata menestyksen makua. Aikanaan Alexander yleni hovihankkijaksi ja olisi saanut aatelisarvonkin, mutta ei suostunut sen edellyttämään kansalaisuuden vaihtoon. Hän ei liioin pitänyt näkösällä tunnustaan, keisarillista kaksoiskotkaa. 

Vuonna 1895 Theodorista tuli liikkeen nuorempi johtaja.

Hieman ennen yrityksen 50-vuotisjuhlia Alexander Edvard myi liiketoiminnan pojalleen Alexander Theodorille. Toiminta jatkui menestyksekkäänä ja Tillander valmisti entistä näyttävämpiä koruja muun muassa tsaari Nikolai II:n perheelle.

Alexander nuorempi nai kaikella komeudella viipurilaisen säätyläistytön Edith Gallénin, joka toi perheen piiriin mainittavan sukulaisen, Akseli Gallen-Kallelan.


Venäjän vallankumous vuonna 1917 pysäytti Tillanderin menestyksekkään toiminnan Venäjällä. Komeasti vietettyjen 50-vuotisjuhlien jälkeen liike muutti kaupungin valtasuonen, Nevski prospektin varrelle. Elämä hymyili leveästi, mutta ei enää pitkään. Satumainen Pietari katoaa kuvista. Alexander Theodor Tillander perheineen muutti tuolloin Suomeen. 


Theodor aloitti liiketoimintansa udelleen Helsingissä syyskuussa 1918 yhdessä kultaseppä Lindmanin kanssa. Vuonna 1921 Lindman osti yrityksen koko liiketoiminnan, mutta jatkoi vanhan toiminimen käyttöä. Theodorin kolme poikaa, Viktor, Leo ja Herbert, astuivat kultasepänoppiin.  Keskimmäinen poika Herbert sai perusteellisen koulutuksen sekä kotona että ulkomailla. Hänestä tuli isän ja isoisän työn ansiokas jatkaja, gemmologina suorastaan uniikki asiantuntija. 


Alexander Theodor Tillander kuoli 1943, ja liikkeen johdossa jatkoi hänen poikansa Herbert Tillander.  


Vuonna 1977 Herbert Tillander myi rahoitussyistä enemmistön yhtiöstä sen toimivalle johdolle. Vuonna 1984 hän ja muut omistajat myivät Oy Tillander AB:n koko osakekannan vuorineuvos Armas Puolimatkalle


Tillander siirtyi uudelle omistajalleen tänään entiseltä omistajaltaan sijoittaja Raimo PuolimatkaltaKonttisen perhe osti Tillanderin Puolimatkan perheeltä vuonna 2008. Konttisten suku , omistaa myös Timanttiset-ketjua  Juridisesti Turun Tillander on sama yritys, jonka Alexander E. Tillander perusti Pietariin. 
Venäjän vallankumous pakotti suvun palaamaan Suomeen, jossa Torbjörn Tillander meni oppipojaksi A. Tillander -nimellä tuolloin kulkeneeseen yritykseen. Hän valmistui kultasepäksi ja eteni työpajan johtajaksi ja osakkaaksi. Osakkaina oli myös hänen setiään. Sitten välit tulehtuivat.

Torbjörn Tillander lähti yrityksestä ja perusti oman kultasepänliikkeensä 1950-luvulla. Näin syntyi Atelier Torbjörn Tillander.  

Oy Aleksander Tillander Ab, Helsingin Aleksanterinkadulla toimia Kultajousi-ketjuun kuuluva, Oy Tillander Ab:sta eronnut yritys


Mitä tehdä 16-vuotiaalle, joka ei tahdo mennä lukioon? Hänet voi lähettää yksin Saksaan opiskelemaan jalokiviä, päätti toimitusjohtaja 1980 luvulla. Ja kun tyttären laittaa saksankieliselle opintolinjalle, hän oppii myös kielen. Näin sai alkunsa Tina Tillanderin ura kultaseppäalalla,

Palattuaan Suomeen 17-vuotias Tillander sai lähteä Japaniin opiskelemaan helmiä. Hän tutustui niiden viljelyyn ja sai valita helmitoimittajan isänsä yritykselle, Atelier Torbjörn Tillanderille.


Torbjörn Tillander kuoli vuonna 1992. Seuraavana vuonna Tina Tillander aloitti isänsä toiveen mukaisesti Atelier Torbjörn Tillanderin toimitusjohtajana,

Useiden perheriitojen seurauksena Suomessa toimii nyt neljä Tillander-nimeä käyttävää yritystä. Kahdella niistä ei ole enää kytköstä sukuun. 


Atelier Torbjörn Tillanderissa Tina Tillander jatkaa isänsä vaalimaa käsityöperinnettä. Myymälä sijaitsee Helsingin Kluuvikadulla. Muutamaa kerrosta ylempänä työskentelevät yrityksen kuusi kultaseppää. 

Pajan pienessä sivuhuoneessa he sekoittavat hienokultarakeisiin hopeaa ja kuparia, jotta korujen valmistukseen saadaan juuri oikeansävyistä kultaa. Sen jälkeen alkaa pikkutarkka käsityö. Yritys tekee uniikkikoruja. Myymälässä on myynnissä myös antiikkikoruja.
Tina Tillanderin äiti Paula Tillander toimii yhä yli 70-vuotiaana Atelier Torbjörn Tillanderin hallituksessa puheenjohtajana ja osallistuu myös yrityksen pyörittämiseen.
Helsingin Aleksanterinkadulla toimii koruliike Alexander Tillander. Yritysnimi on ostettu suvulta 1990-luvulla.  Tina Tillanderin sisko Annette Tillander, joka oli siihen saakka toiminut perheyrityksessä, perusti vuonna 2007 oman kilpailevan koruateljeensa. Se rikkoi siskosten välit. Annette Tillander omistaa yhä puolet Atelier Torbjörn Tillanderista. ”Hän ei luonnollisestikaan ole hallituksessa, koska hän pitää kilpailevaa yritystä.

Vuoden kaunen koru 2014 by Annette Tillander / Fanny Rose.


Itse nimi Tillander, mikä on suojattu sukunimi. Tällä hetkellä sukunimen haltijoita on 116 (2015) kappaletta.
  ***************


Sirokoru Oy


Sirokorun perustaja Matti Hyvärinen


  
Vuoden kultaseppäliitto  alkoi valita vuoden kultaseppää ja ensimmäinen valita oli 1987 Matti Hyvärinen. Nimetyksi tulee henkilö, joka tunnetaan etevänä kulta- tai hopeaseppänä. Vuoden kultaseppä on työskennellyt alalla vähintään viisi vuotta tai hänellä on muita erityisiä ansioita kultasepän alalla.

Matti Hyvärisen saavutuksia:

Diamonds International Award 1967, New York
RJA President’s Display Award 1977, New York
International Pearl Design Contest, HM. 1983, Tokyo
Gemmy Award, HM. 1987, Los Angeles
The first chosen Goldsmith of the Year 1987, Finland
International Art Competition, Certificate of Excellence 1988
15th Novum Calendar Competition Award 1990, München
International Prix Arctica Competition III prize 1992, Kemi
Finalist, World Competition of Arts and Crafts 1999, Japan
Finalist in the International Craft Competition 2001, Itami
CV in Who is Who in the World XI
Several Titles of Honour

Sirokoru pääasiallisesti valaa korunsa ja Matti Hyvärinen onkin kirjoittanut aiheesta Opetushallituksen hyväksymän kirjan:  

Matti Hyvärisen  hieno uniikki meripihkakoru,
hinta 1.800 eur.Matti Hyvärinen pyörittää tiloissa poikansa Tomi Hyvärisen kanssa Sirokorun lisäksi toista yritystä, Diacast Oy:tä, joka keskittyy valupalveluun sekä kultasepän työvälineiden kauppaan. Se tuo maahan alan tuotteita ja välittää niitä eteenpäin yrityksille ja oppilaitoksille.


Kiillotuskoneita
 Alipainevalukone ja muita härpäkkeitä


 Erilaisia aihioita

 Uniikkikoruja
Sirokorun vienti keskittyy lähinnä Ruotsiin ja Saksaan design-koruina. Ekologinen hopea on yksi yrityksen oman tuotekehityksen tuloksista
Sirokorussa on kehitetty uusi jalopronssi, Aurinkopronssi
Aurinkopronssi on rekisteröity innovaatiotuote. 
Aurinkopronssi on kullankeltaista, huippukiillottuvaa, helppohoitoista kullan tapaan.Matti Hyvärisen koru Brilliant - näyttelyssä.


1950-luvulla ensimmäisen yrityksensä perustanut Hyvärinen tuo mielellään esiin kotiseutunsa merkityksen suomalaisen korutaiteen maailmanvalloituksesta puhuttaessa.


Korutaiteilija ei ole mielestään kaunisKorutaiteilija Matti Hyvärinen ei ole ajatellut eläkkeelle jäämistä, vaikka mittarissa on jo 78 ikävuotta. – En ymmärrä rintamakarkuruutta. Jos kerran jotain osaa, on sitä tehtävä niin kauan kuin pystyy.
1. Silloin pelkäsin…
– Eipä tule mieleen tilannetta, jossa olisin pelännyt. Ehkä olen osannut välttää sellaiset tilanteet.2. Ärsyttävin luonteenpiirteesi?
– Tätä pitää kysyä muilta. Olen pedantti boheemi.

3. Aiotko juosta maratonin tai onko sinulla jokin muu hurja tavoite, mikä?
– Olen tehnyt näitä töitä yli 60 vuotta ja yritän edelleen työlläni hyödyttää yhteisöämme.

4. Koulutodistuksen huonoin ja paras numero?
– 7 ja 10 ( lukion keskiarvo 9).

5. Mikä on kauneinta sinussa?
– En usko, että minussa olisi piirrettä tai ominaisuutta, jonka voisi määritellä kauniiksi. Pyrin olemaan rehellinen.

6. Mihin syksyllä kannattaisi mennä?
– Sienimetsään.

7. Mitä haluaisit kysyä seuraavalta haastateltavalta?
– Riippuu henkilöstä. Joiltakin voisi kysyä esimerkiksi, mitä konkreettista olet saanut aikaan tänään tai elämäsi aikana? Onko se saamasi palkan arvoinen vastine?

8. Edellinen Hän, The Voice Kids -kilpailuun osallistunut Eevi Reini halusi kysyä, mikä on noloin tilanne, johon olet elämäsi aikana  joutunut?
– Mikäköhän niistä monista mokauksista on noloin?


Näyttely O-galleriassa 24.11.-13.12.2015 Matti Hyvärinen –
Muototaiteen vapaaottelija


Näyttelyssä on esillä Hyvärisen koruja, veistoksia ja maalauksia koko hänen lähes 60-vuotisen uransa ajalta.
Näyttelyn keskeinen teema on ekoaktiivisuus. Matti Hyvärinen on ottanut kantaa teoksillaan luonnon puolesta, mutta hän on myös kehittänyt uusia valmistusmenetelmiä, jotka ovat vähentäneet haitallisten kemikaalien käyttöä korujen valmistamisessa.
Ei kommentteja: